DHEA historien  
DHEA -naturens egen ungdomskilde  
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 

Historien om DHEA hormonet

Utskilt fra menneske urin ble DHEA hormonet først oppdaget i 1931 av den tyske legen og forskeren
Dr Adolf Buternandt. Dr Buternandt publiserte ikke sine resultater og DHEA sin kjemiske struktur før i 1934. Dette var faktisk 1 år før den kjemiske strukturen for det mannlige kjønnshormonet testosteron ble publisert.

I 1944 ble sulfat formen (DHEA-S/DHEAS, ofte kalt ”sirkulerende DHEA”) av DHEA oppdaget. Men det tok hele 10 år til før DHEA (i form av DHEAS) ble oppdaget og isolert fra menneskeblod i 1954.

I 1958 kartla franskmannen Max Fernand Jayle, professor i biokjemi ved Faculty of Medicine of Paris, den gradvise reduksjonen i DHEA produksjonen hos både kvinner og menn ved aldring. En av nåtidens absolutt ledende DHEA forskere, den franske professoren Etienne Emile Baulieu, var en av hans nærmeste studenter.

I en artikkel fra Allers nr 14 1999 om Barbasco Plus og DHEA uttalte Professor Baulieu seg om DHEA og noen av de potensielle fordeler ved et forbedret DHEA nivå:
”… vi kan med sikkerhet si at hormonet påvirker aldringsprosessen, fremfor alt hjernefunksjon, muskelstyrke og motstandskraft mot en rekke sykdommer…”
”… det viktigste aspektet ved dette arbeidet er likevel ikke livslengden i seg selv, men livskvaliteten…”

I et interjuv med Charlie Rose fra 2007 snakker professor Baulieu om aldring, livskvalitet og DHEA. Dette klippet kan sees på www.charlierose.com

I løpet av 60årene ble det gjort en rekke fremskritt
med DHEA. Professor Baulieu oppdaget for eksempel at DHEA hovedsakelig produseres i binyrene som DHEA-S / DHEAS (sulfat). Det ble også klart at DHEA kunne omdannes i kroppen til DHEAS. Videre fant forskere ut at DHEA kunne omdannes til østrogen og androgene hormoner (hormoner som gir oss mannlige trekk) som testosteron. Kjemisk fremstilling av DHEA i laboratorium var og godt utviklet. DHEA ble blant annet utvunnet ved å behandle Meksikansk Wild Yam rot (Dioscorea villosa) gjennom flere kjemiske prosesser.

Etter at det ble kjent at Meksikansk yamsrot ble brukt til å fremstille kjemisk DHEA har det gjennom årene oppstått en rekke misforståelser. Dette kan en fortsatt se den dag i dag ved at mange forhandlere av Wild Yam produkter fronter disse som en "naturlig DHEA kilde". Siden det er så mange som har spørsmål rundt Wild Yam og DHEA har vi valgt å omtale dette på en egen side, se Wild Yam og DHEA i menyen for den historien.

Mot slutten av 60-tallet og utover i 70-tallet var DHEA mest markedsført mot kroppsbyggermiljøet i USA. Dette gikk gradvis over blant annet fordi andre og mer ”effektive” preparater var tilgjengelig på markedet. DHEA ser kun ut til å ha en lettere muskelbyggende effekt. DHEA virker nok først og fremst oppbyggende hos eldre utøvere eller hos personer som allerede har en ”redusert” DHEA produksjon.

En rekke internasjonale DHEA studier på dyr i løpet av 70-tallet viste lovende resultater ved tilførsel av hormonet. Til tross for at DHEA på dette tidspunktet ikke kunne patenteres og dermed ikke var like lukrativt å forske på, som så mange andre medisinske oppdagelser, var allikevel resultatene lovende nok til å holde interessen oppe hos enkelte leger og forskere.

80-tallet ble kjemisk DHEA markedsført i USA som et vidundermiddel for slanking, og av enkelte firmaer som selve inngangsporten til ungdomskilden. Flere mindre studier såg og ut til å støtte opp om denne påstanden, dog for det meste var dette studier på dyr. Produsenter av kosttilskudd har ofte ikke de samme økonomiske rammene for menneskeforsøk som en finner hos legemiddelfirmaer. Og siden en patent på DHEA ikke var mulig ble det ofte med dyreforsøkene.
Se DHEA forskning i menyen for mer informasjon.

Med alle de ”udokumenterte” påstandene og manglende studier på hvor trygt DHEA var ved langtidsbruk, ble DHEA i USA i 1986 ført opp på listen over kontrollerte substanser. DHEA forsvant fra utsalgshyllene og var først tilbake som salgsvare igjen i 1994. DHEA ble faktisk tillatt som salgsvare igjen blandt annet fordi det ikke kunne dokumenteres noe vesentlig helserisiko ved langtidsbruk av hormonet.

I dag raser fortsatt debatten om hvor gunstig DHEA er som kosttilskudd. Og i Skandinavia har Barbasco Plus fra Tavita (Barbasco kom på det Skandinaviske markedet i 1997, riktig nok under et annet navn) skapt en positiv blest rundt DHEA hormonet. En rekke forskere og leger er enige om at DHEA kan ha mange viktige helseeffekter, men manglende studier og kunnskap om langtidsbruk gjør fortsatt enkelte leger skeptiske. Dette til tross for at DHEA hormonet har vært tilgjengelig i langt over 20 år i USA uten nevneverdige negative tilbakemeldinger fra millioner av kunder. Til sammenligning kan du gjette hvor mange kosttilskudd og medisiner som har blitt trukket i løpet av kort tid på markedet grunnet alvorlige bivirkninger siden slutten av 60-tallet, vi vet ikke…

DHEA omdannes til en rekke andre hormoner, men forskerne kjenner enda ikke til DHEA sin direkte funksjon på cellenivå. Alle kroppens celler har nemlig en egen DHEA reseptor, så det ser ut til at historien om DHEA trolig varer enda noen år, om ikke noen tiår til.

DHEA.no skal prøve å holde deg oppdatert på den videre historien om DHEA hormonet. I mellomtiden er det verdt å nevne at selv om DHEA ser ut til å være et relativt trygt tilskudd, bør en alltid utvise varsomhet ved inntak av kjemiske hormoner. I Norge får du kun tak i kjemisk DHEA via lege (ved å søke om importfritak / resept).

 

Del denne siden

 
 

 

Viktig før bruk!
DHEA bør ikke brukes av gravide / ammende, (fosteret / barnet utvikler selv normale mengder DHEA i kroppen), personer som har prostatakreft (prostatakreft behandles ofte med østrogen, mens DHEA normalt vil øke produksjonen av testosteron), eller annen hormonrelatert kreft. Har du hatt hormonrelatert kreft bør DHEA kun benyttes i samråd med lege. Dette gjelder og for Barbasco Plus.

Nesten forbud i USA
Da kongressen i USA 20. januar 2005 vedtok en lov om å forby androstenedion og andre substanser kroppen kan omdanne til testosteron, ble det neste innført et totalforbud mot DHEA. Hormonet ble reddet fra denne katastrofen og et unntak ble gjort for DHEA i den nye loven. Dette var mye takket være innsats fra Senator Orrin Hatch fra Utah, Senator Tom Harkin fra Iowa og noen få andre.

Etienne Emile Baulieu
Professorens oppdagelse av binyrenes produksjon av DHEA ledet til et opphold som ”gjesteforsker” i perioden 1961 – 1962 hos Department of Obstetrics, Gynecology and Biochemistry ved Columbia University. I ettertid har Baulieu uttalt at oppholdet gjorde han til en fullt ut profesjonell forsker. Og etter godt over 30 år med forskning innen steroidhormoner er han ansvarlig for kartleggingen av en rekke prosesser. Han var for eksempel den første som beskrev reseptorene for progesteron og androgener. Baulieu har mottatt uttallige utmerkelser for sine bidrag og hans forskning ledet til ”abortpillen” RU 486. Abortpillen har dessverre ledet til enkelte dødsfall, normalt på grunn av uriktig bruk. Her i Norge heter preparatet Mifegyne og i USA markedsføres abortpillen som Mifepristone. Får du plager i form av oppkast, diaré, magekramper, rask hjerterytme, lavt blodtrykk, hevelser eller andre tegn på infeksjon etter en abort, bør du raskt ta kontakt med lege eller sykehus.